Despre toxina botulinica si acidul hialuronic

Despre toxina botulinica si acidul hialuronic

28 septembrie 2018 by Dr. Nectara Mitroi0
acid-hialuronic-1200x675.jpg

Ce cauzeaza imbatranirea fetei?

Odata cu trecerea timpului, expunerea la diversi factori de mediu: radiatii, fumat, ultraviolete, coroborata cu procesul de imbatranire cronilogica, va duce la schimbari graduale ale pielii si structurilor subcutanate.

Productia continua de colagen si elastina, fibre responsabile de suportul, elasticitatea si tonusul pielii, isi va incetini ritmul, pielea modificandu-si aspectul  prin aparitia ridurilor si laxitatii din ce in ce mai pronuntate.

Intregul relief al fetei se modifica odata cu varsta: incepand cu oasele care sufera in timp un proces de resorbtie, continuand cu muschii care se atrofiaza, cu pachetele de grasime subcutanata care se reduc si incep sa migreze spre portiunea inferioara a fetei, ducand la scaderea volumului pometilor si la aparitia unor saculeti de o parte si de alta a barbiei si  terminand cu pielea care isi pierde din elasticitate, devine mail laxa, cu riduri din ce in ce mai evidente si mai putin hidratata.

Fillere si toxina botulinica

Cand doriti sa apelati la tratamentele cosmetice, pentru a corecta trecerea timpului, este important sa aveti mai multe optiuni pentru a adresa diversele probleme aparute si pentru a obtine rezultatele dorite. Spre exemplu, poate doriti sa corectati ridurile fruntii dar ideea de interventie chirurgicala invaziva precum liftingul facial nu va atrage, din cauza perioadei lungi de recuperare, a cicatricilor restante si a efectelor secundare asociate.

Exista o serie de tratamente si proceduri non-invazive si minim invazive de rejuvenare a fetei iar injectabilele dermice sunt solutia optima si de durata, mai ales ca ofera si avantajul de a impiedica aparitia de noi riduri. Cele mai utilizate injectabile la nivel mondial pentru rejuvenare sunt toxina botulinica si acidul hialuronic.

Ce este toxina botulinica?

Toxina botuluinica este o proteina produsa de o bacterie – Clostridium Botulinum. Aceasta proteina a fost purificata, pastrandu-se doar proprietatile ei miorelaxante. Mecanismul de actiune este blocarea transmiterii neuro-musculare (adica blocarea transmiterii impulsului nervos ce produce contractia musculaturii). Toxina botulinica (Dysport, Vistabel) este folosita pe scara larga pentru tratamentul ridurilor de expresie, tocmai datorita acestui efect de a relaxa musculatura mimicii si, odata cu ea, a pielii de deasupra si a ridurilor.

Ridurile se formeaza prin contractia repetata a musculaturii mimicii. La inceput ele sunt riduri dinamice, pe care le observam doar atunci cand zambim, ne incruntam sau ridicam sprancenele. In timp, prin contractia repatata a musculaturii, corelata cu modificarile structurale ale pielii, aceste riduri dinamice incep sa fie vizibile si in pozitie relaxata, devenind riduri statice.

Ce este acidul hialuronic?

Acidul hialuronic este un carbohidrat ce se găseşte în mod natural în organismul uman, mai ales în catilaje şi în piele. Molecula are capacitatea de a reţine cantităţi mari de apă, de 100 de ori volumul propriu, tocmai de aceea acidul hialuronic este considerat un ingredient esential pentru hidratarea tisulară. Cantitatea de acid hialuronic din piele scade cu vârsta ceea ce duce la pierderea elasticităţii şi apariţia ridurilor.

Datorită efectelor sale de umplere a ridurilor şi de volumizare, acidul hialuronic este folosit de multa vreme in tratarea ridurilor statice. Injectarea de acid hialuronic confera suport pielii si intinde ridurile mai profunde. Acidul hialuronic poate fi un ingredient al cremelor antirid, intra in compozitia coktailurilor pentru mezoterapie si in compozitia fillerelor (substante de umplere).

Exista o multitudine de produse pe baza de acid hialuronic: Juvederm, Teosyal, Restylane, etc. In functie de vascozitatea acidului hialuronic, avem produse care se pot injecta la nivelul cearcanelor, la nivelul buzelor, santurilor nazogeniene sau pometilor.

Tratamentele injectabile vizeaza rejuvenarea fetei in diferite moduri, in functie de imperfectiunile pe care le prezentati. Tratamentul cu Toxina botulinica corecteaza ridurile dinamice, pe care le facem atunci cand folosim musculatura mimicii. Fillerele dermice, pe de alta parte, sunt administrate in profunzime pentru a reduce ridurile statice, deja sapate in piele, sau pentru corectia volumetrica.

Puteti beneficia de ambele forme de tratament injectabil, dupa o consultatie cu medicul dumneavoastra pentru a gasi un regim optim.

Sunt tratamentele injectabile potrivite pentru mine?

Beneficiile aduse de tratament depind de gradul de imbatranire a pielii, precum si de obiectivele cosmetice stabilite impreuna cu medicul. Puteti lua in considerare toxina botulinica sau fillerele dermice, daca doriti interventii minim invazive si rezultate naturale.

Tratamentele cu injectabile dermice sunt ideale pentru pacientii care se prezinta la medic in etapele incipiente ale imbatranirii si care doresc un aspect natural dupa procedura de injectare. De asemenea, este important sa intelegeti, ca pacient, ca efectul preparatelor injectabile se mentine o anumita perioada de timp – 3-4 luni pentru toxina botulinica si 6-12 luni pentru acidul hialuronic.

Daca doriti o schimbare permanenta si semnificativa, atunci chirurgia plastica poate fi o solutie viabila pentru dumneavoastra. Cea mai buna modalitate de a determina ce alegere este benefica ramane o programare facuta din timp si o discutie extensiva cu medicul despre ceea ce va doriti. In timpul unei consultatii, medicul va stabili impreuna cu pacientul un plan de tratament corespunzator adaptat obiectivelor cosmetice. Frecvent, cateva sesiuni de rejuvenare faciala cu laser si un plan combinat de fillere dermice si toxina botulinica va pot reda elasticitatea tenului si o textura de invidiat, fara riduri sau cearcane.

Dr. Nectara Mitroi

Medic primar dermatologie Clinica de Dermatologie Estetica DermaLife. Membru al Societatii Romane de Dermatologie. Membru al Societatii Romane de Dermato-Oncologie. Membru al Societatii Romane de Medicina Estetica.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Copyright Dr. Nectara Mitroi 2011-2018.hosting & realizare silverline.servicesCopyright Dr. Nectara Mitroi 2011-2018.


hosting & realizare silverline.services