Ce este onicomicoza si cum se manifesta?
Onicomicoza reprezinta infectia micotica (cu ciuperci) a unghiei. Cel mai frecvent este data de Trichophyton rubrum (75% din cazuri). Afectarea ungiala debuteaza de obicei la marginea libera a unghiei, in portiunea laterala sau distal si treptat se poate extinde, putand contamina unghia, in totalitate. Clinic, unghia se ingroasa, apare un depozit subunghial, devine opaca si sufera modificari de culoare de la galben pana la maroniu.
Cum se trateaza?
Tratamentul depinde de tipul clinic al onicomicozei, de numarul unghiilor afectate si de severitatea afectarii unghiale. Pot fi folosite tratamente antimicotice locale, orale sau combinatii ale acestora.
Care este rolul laserului in tratamentul onicomicozei?
Laserul Gentle Max Pro-NdYag poate fi folosit ca tratament adjuvant in onicomicoza, sustinand cresterea sanatoasa a unghiei. Laserul actioneaza prin emiterea unor impulsuri cu frecventa mare, care duc la incalzirea patului unghial pana la o temperatura ridicata, avand ca rezultat distrugerea ciupercii. Este nevoie de aproximativ 1000 pulsuri/picior, 600 pentru unghia halucelui (degetul mare) si 100 pe fiecare dintre celelalte unghii. Pulsurile trebuie aplicate pe toate unghiile piciorului, chiar daca numai una din ele este afectata.
Procedura nu necesita anestezie locala. In timpul sedintei, pacientul resimte o senzatie de caldura din ce in ce mai intensa la nivelul patului unghial, care este insa tolerabila. Durata unei sedinte este de 20-30 de minute pentru ambele picioare si se repeta lunar, fiind nevoie de 1-5 sedinte de tratament.
Copyright Dr. Nectara Mitroi 2011-2018.