Epilare definitivă

Reducerea permanenta a pilozitatii prin epilare definitiva cu laser este metoda moderna de indepartare a firelor de par nedorite.

Cui ii este recomandata epilarea cu laser si ce presupune aceasta?

Reducerea permanenta a pilozitatii prin epilare definitiva cu laser este o metoda moderna de indepartare a firelor de par nedorite, fiind indicata atat pentru tratamentul anumitor afectiuni medicale: hirsutismul sau foliculita postepilare cat si in scop cosmetic.

Principiul care sta la baza metodei este fototermoliza selectiva. Mai exact, tinta tratamentului cu laser o reprezintă pigmentul din firul de par. Prin intermediul tijei firului de par energia este condusa catre radacina, acolo unde exista celulele germinative si se produce un fenomen de supraincalzire, care duce la distrugerea acestor celule si, in acest fel, la reducerea pilozitatii.

Ciclurile de crestere ale firelor de par sunt insa diferite, de aceea este nevoie de mai multe sedinte de tratament pentru a obtine efectul dorit. Intervalul de timp intre doua sedinte poate varia de la una la trei luni, in functie de zona tratata.

In selectarea pacientilor trebuie avuti in vedere mai multi factori: varsta, sex, tipul de piele, tipul de fir de par (culoare, grosime), zona pe care dorim sa o tratam.

In functie de zona tratata, procesul de reducere permanenta a firelor de par poate dura intre 12 si 24 luni. Sunt zone care raspund mai bine si mai repede la tratament – cum ar fi axilele, zona inghinala, gambele, procentul de fire de par tratate putand atinge 80-90%, si zone – cum sunt fata, bratele si coapsele, in care procentul este mai mic – 45-60%.

Pacientul ideal este cel cu piele deschisa la culoare si fire de par negre, groase.

Care sunt efectele secundare ale epilarii cu laser?

Epilarea cu laser este o metoda populara printre pacientii care doresc o solutie permanenta in comparatie cu alte metode precum utilizarea de ceara, a lamei de ras sau a cremelor depilatoare, spre exemplu. Laserele folosite pentru indepartarea parului nedorit opresc foliculii sa mai produca noi fire de par.

Inainte de a alege acest tip de terapie, pacientii trebuie sa fie constienti de unele efecte secundare ale indepartarii parului nedorit cu laser, precum si unele mituri asociate acestei proceduri.

Epilarea definitiva este o metoda sigura de tratament atat timp cat de desfasoara intr-un cadru medical si este efctuata de personal medical calificat. Pacientul trebuie sa fie informat cu privire la evitarea expunerii la soare cu o luna inainte si dupa tratament, precum si pe toata durata tratamentului, si sa respecte indicatiile medicului cu privire la pregatirea pentru procedura si ingrijirea pielii dupa aceasta. Daca aceste conditii sunt indeplinite si selectia pacientilor e optima, atunci tratamentul are eficienta dorita, iar riscurile sunt reduse la minim. In caz contrar, exista risc de hipo sau hiperpigmentari, arsuri, cicatrici, etc.

Imediat dupa sedinta de epilare se constata o usoara roseata si umflatura in jurul firelor de par. Aceste efecte secundare sunt considerate normale si sunt temporare, disparand de regula dupa cateva ore.

Este important un consult in prealabil, pentru a identifica anumite afectiuni care presupun fotosensibilitate: lupus, porfiria, caz in care procedura nu poate fi efectuata. Alte contraindicatii sunt: diabetul necontrolat, starile de imunodepresie, medicatia fotosensibilizanta (anumite antibiotice sau retinoizi), sarcina si alaptarea.

Este epilarea cu laser o procedura sigura si minim invaziva?

Majoritatea persoanelor care folosesc aceasta metoda o considera sigura, eficienta si usor de tolerat. Pana in prezent studiile de specialitate nu au evidentiat riscuri de sanatate pe termen lung asociate cu aceasta procedura.

Cu toate acestea, unii pacienti pot prezenta efecte secundare minore dupa indepartarea parului cu laser. Initial pot fi aplicate spoturi test pe o zona mica pentru a vedea cum reactioneaza pielea la tratament inainte de a trece la tratarea unei suprafete extinse. Persoanele care doresc sa apeleze la aceasta metoda trebuie sa tina cont de faptul ca ea poate fi executata cu succes numai de catre specialisti si cu precadere de catre medicul dermatolog.

Epilarea cu laser este dureroasa?

Epilarea laser nu este o procedura dureroasa, de aceea nu este nevoie de anestezie prealabila. Pacientii pot simti un discomfort minor in timpul aplicarii spoturilor laser, sub forma unor mici intepaturi. Dispozitivul de racire incorporat al laserului emite un spray criogen odata cu pulsul laser, racind suprafata pielii si diminuand senzatia de caldura resimtita de pacient.

Ingrijirea pielii dupa sedinta de epilare laser

Aplicarea spoturilor laser distruge foliculii de par din zonele tinta. Corpul reactioneaza la acest tip de tratament si pacientii pot dezvolta iritatii locale minore. Puteti aplica o compresa rece sau cu gheata in zona afectata. Este foarte important sa aveti grija de piele, sa o mentineti hidratata si sa folositi creme cu factor ridicat de protectie solara (SPF>30) UVA+UVB dupa fiecare tratament.

Dupa sedinta de epilare pacientii isi pot desfasura activitatea in mod normal. Trebuie insa evitate hainele foarte stramte si eforturile fizice excesive, sauna, baile firbinti pana la disparitia completa a rosetii. Daca exista efecte secundare neasteptate: producerea de leziuni la nivelul pielii, umflarea tegumentelor sau alte simptome neplacute este indicat sa contactati medicul dermatolog in cel mai scurt timp posibil.

Este epilarea cu laser indicata in timpul sarcinii?

Expertii nu recomanda epilarea cu laser femeilor insarcinate sau aflate in perioada de alaptare. Nu au fost efectuate destule studii care sa evidentiieze siguranta tratamentului in timpul sarcinii sau alaptarii, in consecinta astfel de tratamente trebuie evitate. Sarcina produce schimbari hormonale si pacientele pot observa cresterea de par nou, inchis la culoare, in diverse zone ale corpului, cum ar fi abdomenul sau zona sanilor. Dupa terminarea perioadei de sarcina, parul va disparea de la sine. Daca nu, pacientele pot opta pentru epilarea cu laser.

Mituri legate de epilarea parului cu laser

Epilarea cu laser duce la aparitia cancerului

Mitul conform caruia tratamentul cu laser pentru indepartarea parului poate provoca cancer este nefondat. Laserele sunt special concepute pentru a viza numai celulele pielii si foliculii aflati in straturile profunde. In plus, laserele produc o cantitate mica de radiatii. Totusi, tipul acesta de radiatii nu este considerat ca fiind daunator si nu exista inca dovezi care sa ateste ca indepartarea parului cu laser duce la aparitia cancerului de piele.

Epilarea cu laser produce infertilitate

Din nou, nu exista dovezi clare care sa indice faptul ca epilarea cu laser duce la infertilitatea pacientilor. Laserele penetreaza doar pielea si nu ating sau afecteaza alte organe. Indepartarea parului cu laser este, de obicei, sigura, chiar si in zone sensibile cum ar fi bustul, cu o singura conditie: sa fie efectuata de un medic pregatit in acest domeniu.

Kiturile ce pot fi folosite acasa sunt la fel de bune ca tratamentul efectuat la dermatolog.

Kiturile de indepartare a parului sunt eficiente doar intr-o anumita masura iar rezultatele raportate sunt modeste. Desi prin intermediul utilizarii repetate, se pot obtine depilari de pana la 50-60% in zonele vizate, kiturile nu pot fi comparate cu lasere puternice folosite de catre practicienii calificati.

Cand trebuie sa ne adresam medicului?

Persoanele care prezinta reactii adverse dupa sesiunile de indepartare a parului cu laser trebuie sa anunte medicul in cel mai scurt timp posibil. Roseata si umflarea tegumentelor sunt simptome care pot fi adresate si acasa prin aplicarea de comprese cu gheata si de unguente prescrise de medic. Infectiile cutanate trebuie raportate imediat medicului dermatolog pentru ca riscul de producere a cicatricilor post-tratament sa fie indepartat.

Concluzie

Epilarea cu laser este o metoda sigura si eficienta pentru majoritatea pacientilor atunci cand este efectuata corect. Este posibil sa fie nevoie de mai multe tratamente pentru a elimina complet parul nedorit iar indepartarea permanenta a parului nu este intotdeauna garantata. Unii pacienti pot prezenta efecte secundare minore dupa tratament, cum ar fi inrosirea pielii, iritatiile sau umflarea tegumentelor dar acestea pot fi tratate de regula acasa. Daca aceste simptome nu se reduc in decurs de 48 de ore si observati primele semne ale unei infectii cutanate atunci va puteti prezenta de urgenta la dermatolog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright Dr. Nectara Mitroi 2011-2018.



hosting & realizare silverline.services



Copyright Dr. Nectara Mitroi 2011-2018.


hosting & realizare silverline.services