Excizie chirurgicală

Excizia clasica presupune indepartarea unui fragment cutanat de forma elipsoidala in jurul formatiunii tumorale.

Ce inseamna excizia chirurgicala?

Excizia clasica presupune indepartarea unui fragment cutanat de forma elipsoidala in jurul formatiunii tumorale. In profunzime excizia ajunge pana la tesutul gras subcutanat, pentru a avea certitudinea indepartarii in totalitate a bazei tumorii. Marginea de siguranta peritumoral (pielea sanatoasa din jurul tumorii) poate fi de la 1-2 mm pana la 5-6 mm sau chiar mai mult – in cazul melanomului ajungand uneori pana la 2 cm perilezional. Procedura se efectueaza sub anestezie locala injectabila cu Xilina.

Fragmentul cutanat indepartat se trimite la examen histopatologic, pentru analiza microscopica, iar defectul cutanat ramas se inchide cu ajutorul unor fire de sutura. Ulterior se aplica pansament cu antibiotic.

Ce tipuri de cancer sunt indepartate cu ajutorul exciziei chirurgicale?

Melanomul este una dintre cele mai periculoase si mai agresive forme de cancer de piele. Detectarea precoce si excizia sunt cele mai bune metode pentru a obtine o rata crescuta de vindecare. Marimea exciziei depinde de grosimea tumorala masurata microscopic, exprimata in milimetri (indice Breslow).

Carcinomul spinocelular este urmatoarea forma de cancer de piele, ca agresivitate, dupa melanom. Leziunile de pe trunchi si membre pot fi indepartate prin excizie chirurgicala cu margine de siguranta. In cazul in care leziunea este pozitionata pe fata, este preferata chirurgia Mohs.

Carcinoamele bazocelulare sunt cele mai frecvente forme de cancer de piele si sunt mai putin agresive, in comparatie cu cele mentionate anterior. Daca se afla pe trunchi sau pe extremitati, atunci pot fi excizate, chiuretate si cauterizate sau pot fi tratate cu diverse medicamente topice. Pe fata, interventia chirurgicala de tip Mohs ramane intotdeauna prima optiune.

Care sunt leziunile benigne excizate, de obicei, de medic?

Multe excrescente benigne ale pielii pot fi excizate, precum chisturile, lipoamele (tumori de grasime) si nevii (alunitele). Unele leziuni pot fi indepartate prin excizii de tip „shave”, care nu necesita suturi, in special keratoza seboreica sau anumite tipuri de alunite.

Ce se intampla dupa interventia chirurgicala?

Veti primi o serie de instructiuni clare de ingrijire a pielii si, pentru a va vindeca rapid, este indicat sa le respectati cu strictete. Dupa interventie, se aplica un pansament care este pastrat timp de 24 de ore. A doua zi postoperator plaga este curatata cu solutie salina si betadina, se aplica un antibiotic local pansamente de tip steristrip si rezistente la apa, care acopera cicatricea pana la indepartarea firelor de sutura. Efortul fizic si alte activitati solicitante trebuie evitate in primele doua saptamani dupa interventie. Daca exista suturi, firele pot fi scoase in termen de 7-14 zile de la interventie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright Dr. Nectara Mitroi 2011-2018.



hosting & realizare silverline.services



Copyright Dr. Nectara Mitroi 2011-2018.


hosting & realizare silverline.services