Biopsie cutanată

Reprezinta prelevarea unui fragment de cativa milimetri dintr-o leziune cutanata, pentru a fi trimis si examinat microscopic de catre histopatolog.
biopsia cutanata

Biopsia cutanata reprezinta prelevarea unui fragment de cativa milimetri dintr-o leziune cutanata, pentru a fi trimis si examinat microscopic de catre histopatolog. Dupa fixarea piesei, prepararea lamelor si colorarea acestora, histopatologul examineaza microscopic sectiuni din leziune pentru a putea stabili diagnosticul. Este o procedura simpla, usoara, ce se efectueaza sub anestezie locala, cu importanta valoare diagnostica.Biopsia cutanata reprezinta prelevarea unui fragment de cativa milimetri dintr-o leziune cutanata, pentru a fi trimis si examinat microscopic de catre histopatolog. Dupa fixarea piesei, prepararea lamelor si colorarea acestora, histopatologul examineaza microscopic sectiuni din leziune pentru a putea stabili diagnosticul. Este o procedura simpla, usoara, ce se efectueaza sub anestezie locala, cu importanta valoare diagnostica.
De ce este importanta aceasta procedura?

Biopsia este importanta in primul rand pentru a stabili sau confirma un diagnostic. In unele cazuri, atunci cand leziunile sunt mici, biopsia poate reprezenta si o metoda de tratament, daca leziunea e indepartata in totalitate. Biopsia este folosita adesea in evaluarea tumorilor cutanate suspecte (pentru a stabili daca sunt benigne sau maligne) sau pentru confirmarea diagnosticului in cazul unei tumori maligne (carcinom sau melanom) evidente clinic si dermatoscopic, inainte de efectuarea unor proceduri chirurgicale mai invazive. Se pot preleva fragmente sau tumora in totalitate.

Alunitele nu se biopsiaza ci se scot in intregime pentru ca histopatologul sa poata face analiza globala a leziunii si stabili diagnosticul de benignitate/malignitate cu mai multa acuratete. In cazul carcinoamelor, pot fi prelevate fragmente de tumora pentru a stabili tipul histologic al tumorii si a avea o mai buna imagine asupra optiunilor de tratament ulterioare.

Biopsia este utila si in cazul eruptiilor cutanate, pentru a ajuta la clarificarea diagnosticului, in situatia in care clinic sunt posibile mai multe variante.


Care sunt tipurile de biopsie?

Biopsia poate fi de tip punch sau shave, excizionala sau incizionala.

Punch biopsia se preleveaza cu un bisturiu circular numit preducea, care poate avea dimensiuni de 2-10 mm. Fragmentul cutanat este asemanator unui cilindru, fiind alcatuit din epiderm, derm si hipoderm. Defectul cutanat ramas se inchide cu ajutotul unor fire de sutura, ce vor fi ulterior indepartate.

Shave biopsia reprezinta o biopsie superficiala, cu adancime mai mica, prelevandu-se doar epidermul si portiunea superficiala a dermului.

Poate fi efectuata cu ajutorul bisturiului, foarfecei sau lamelor speciale. Pentru ca este o indepartare superficiala de tesut, shave biopsia nu necesita sutura. De multe ori baza leziunii se cauterizeaza.

In functie de tipul leziunii, dimensiunea sau localizarea acesteia se poate opta pentru una dintre variante.

De retinut: Cand vi se recomanda o biopsie nu inseamna ca aveti cancer! Este doar o metoda prin care se poate stabili/confirma un diagnostic.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright Dr. Nectara Mitroi 2011-2018.hosting & realizare silverline.servicesCopyright Dr. Nectara Mitroi 2011-2018.


hosting & realizare silverline.services