Electrocauterizare

Dermatologul va trata leziunea cu delicatete si atentie pentru a se asigura ca cicatricile rezultate vor fi minime.

Ce presupune procedura de chiuretare si cauterizare?

Aceasta procedura reprezinta un tip de electrochirurgie si consta in urmatoarele etape: medicul dermatolog inlatura o leziune cutanata utilizand un instrument special (chiureta) si aplica apoi caldura pe suprafata pielii (cu ajutorul cauterului). Aceasta interventie opreste sangerarea si ajuta la distrugerea oricaror celule tumorale ramase in piele. Procedura este realizata cu ajutorul unui anestezic local injectat in jurul leziunii care urmeaza sa fie tratata.

Dermatologul va explica pacientului de ce leziunea necesita tratament, ce implica procedura si care pot fi riscurile si efectele.

Leziunea indepartata poate fi trimisa apoi la examenul histopatologic care stabileste diagnosticul de certitudine. Zona este apoi pansata iar pacientul va primi instructiuni clare despre modul in care trebuie sa aiba grija de ea.

Care sunt tipurile de leziuni ale pielii care pot fi tratate prin chiuretare/cauterizare?

Leziunile frecvent tratate prin cauterizare sunt:

Keratoza seboreica
Verucile virale
Granulomul piogenic
Keratoza actinica
Papilomul cutanat

In cazul carcinoamelor superficiale, chiuretarea si cauterizarea pot fi variante de tratament doar in cazuri atent selectionate.

Voi avea o cicatrice?

Astfel de interventii vor lasa in urma cicatrici dar acestea vor fi reduse, aproape invizibile. Este imposibil sa practici interventii ce presupun excizii, incizii, cauterizari fara a lasa cicatrici. Dermatologul va trata leziunea cu delicatete si atentie pentru a se asigura ca cicatricile rezultate vor fi minime. Unii oameni pot prezenta un raspuns anormal la vindecarea pielii si in acest caz, cicatricile pot fi mai mari decat de obicei (cicatrici cheloide sau hipertrofice).

Cum am grija de rana dupa chiuretajul/cauterizarea efectuate la nivelul pielii?

Rana poate fi acoperita de un pansament pentru o perioada de 24 de ore dupa interventie, conform indicatiilor dermatologului dumneavoastra. Evitati intinderea excesiva a pielii sau utilizarea zonei pentru activitati solicitante. Daca se produce o usoara sangerare puteti aplica presiune pe pansament sau va puteti informa medicul pentru a primi indicatii avizate. Dupa orice fel de interventie este important sa mentinezi zona cat mai uscata in primele 48 de ore. Apoi puteti sa spalati plaga cu sapun si sa o uscati cu blandete utilizand un prosop curat. Se recomanda, de obicei, aplicarea unui antibiotic local, timp de cateva zile, pentru a evita suprainfectia si favoriza vindecarea. Dupa un chiuretaj cutanat nu exista suturi sau fire restante. Rana se va vindeca in aproximativ 2-3 saptamani iar cicatricea, initial, va fi rosie. Cu timpul, culoarea se va schimba, cicatricea devenind albicioasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright Dr. Nectara Mitroi 2011-2018.



hosting & realizare silverline.services



Copyright Dr. Nectara Mitroi 2011-2018.


hosting & realizare silverline.services