Dermatoscopia este un instrument esential pentru dermatologi ajutand la diagnosticarea precoce a melanomului si a altor tipuri de cancere de piele. Dermatoscopia este, de asemenea, utila in diagnosticarea tumorilor benigne, a dermatozelor inflamatorii si a bolilor parazitare (scabia, pediculoza).
Ea permite medicului sa identifice elemente structurale ce nu sunt vizibile la examinarea clinica, prin care acesta poate diferentia intre leziuni benigne si maligne cu mai multa acuratete.
Utilizand dermatoscopia pentru a evalua leziunile pigmentare, pot fi decelate caracteristici structurale speciale ce ajuta la identificarea nevilor atipici si melanomului, iar diagnosticul de leziune benigna poate fi pus cu mai multa acuratete, fara a mai fi nevoie de o biopsie. Dermatoscopia realizata de experti are ca rezultat un diagnostic cu o precizie sporita, cu sensibilitate crescuta si specificitate pentru detectarea precoce a melanomului.
Dermatoscopia se refera la examinarea leziunilor cutanate cu ajutorul dermatoscopului. Acesta este un instrument alcatuit dintr-un sistem de lentile si lumini (lumina polarizata sau nepolarizata) care permite o magnificare de pana la 10-14 ori a leziunii examinate. Sistemul permite vizualizarea structurilor si modelelor aflate in profunzimea pielii.
Dermoscopia este folosita in principal pentru a evalua leziunile pigmentare, pentru a diferentia leziunile cutanate maligne, cum ar fi melanomul, carcinomul bazocelular sau spinocelular, de leziuni benigne ca nevii melanocitari comuni (alunite), keratoza seboreica, dermatofibromul sau keratoza actinica.
Mai multe studii au demonstrat faptul ca dermatoscopia este utila in identificare melanomului atunci cand este utilizata de experti. Poate fi cu 35% mai precisa fata de diagnosticul clinic si poate reduce numarul de leziuni benigne excizate. In prima etapa, aceasta poate duce la depistarea mai multor leziuni suspecte si la eliminarea acelora banale.
Dermatoscopul Fotofinder utilizeaza o tehnologie de ultima generatie oferind posibilitatea de a obtine imagini dermatoscopice digitale, utile in alcatuirea hartii dermatoscopice pentru monitorizarea alunitelor atipice (la risc).
Cele mai clare imagini Full HD pot fi realizate de catre specialist utilizand acest tip de tehnologie care permite stocarea de imagini si realizarea documentatiei necesare pentru urmarirea pacientului. Fotografiile digitale permit examinarea pe ecranul unui computer si compararea cu imaginile realizate in timpul consultatiilor precedente. Se estimeaza ca dermatoscopia poate detecta aproximativ 92% dintre melanoamele ce prezinta caracteristici tipice. Restul de 8% nu au caracteristici clare de identificare si sunt diagnosticate in urma modificarii leziunii atipice de-a lungul timpului. Schimbarile structurale pot fi detectate, in cazul melanomului, in decurs de 3 pana la 6 luni.
Urmarirea leziunilor cu risc crescut de a dezvolta un melanom este sustinuta de utilizarea imaginilor de inalta calitate ale intregului corp al pacientului. Cartografierea sau „mole mapping” este utila in cazul pacientilor care au nevi atipici. Leziunile noi pot fi identificate imediat cu ajutorul comparatiei dintre imaginile vechi si cele noi, iar leziunile care prezinta motive de ingrijorare pot fi evaluate atent, reducandu-se riscul de excizie inutila, daca acestea sunt stabile in timp. In cazul schimbarii semnificative a marimii sau structurii leziunilor individuale este necesara excizia prezentiva a formatiunii tumorale si examenul histopatologic pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine.
Copyright Dr. Nectara Mitroi 2011-2018.